Снимка БулфотоЗвената за Контрол на общоопасни средства (КОС) към районните управления започват

...
Снимка БулфотоЗвената за Контрол на общоопасни средства (КОС) към районните управления започват
Коментари Харесай

Проверяват оръжието на пенсионерите охранители

Снимка Булфото

Звената за  " Контрол на общоопасни средства " (КОС) към районните ръководства стартират инспекция на пенсионираните служители на реда и военни, които сега работят като частни охранители.

Причината е, че доста от някогашните чиновници в силовите ведомства сега работят като гардове, а оръжията им не са законни, така като разрешителните им са изтекли. Въпреки това към датата на назначението им на служба те са показали легални документи, само че известно време по-късно те са изтекли, а охранителите не са ги възобновили, написа Дарик.

Валидността на всяко позволение е 5 години. Срещу него и против персонална карта може да се купи оръжие. Търговецът издава документ за покупката в два екземпляра. В него са маркирани серийният номер и калибърът на оръжието. По неофициални данни около 30 000 пенсионирани чиновници разполагат с оръжия, които са отвън закона, написа " Монитор ". Те се оправдават с това, че от Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) им отказват подновяване на разрешителните поради възрастта.

След злополучната акция в Лясковец, когато беше убит командосът Емил Шарков, прокуратурата назначи най-малко две инспекции, които да открият какъв брой хора разполагат с бойни револвери и пушки.

Точната цифра на законно притежаваните револвери, картечни револвери, пушки, автомати и даже картечници у нас е 340 583 броя, сподели тогава инспекцията. За 40% от тях (122 455 броя) е оповестено, че се употребяват за самоохрана, а над 180 000 оръжия са предопределени за лов. Издадените отводи за възобновяване на разрешенията за действия с огнестрелно оръжие и муниции пък са 176, а решенията за лишаване на издадени документи - 87. Иззетите огнестрелни оръжия и муниции с отнети позволения за предпазване, носене и приложимост са 6191.

Около 156 000 души работят в охранителния отрасъл, демонстрира статистиката на Националната асоциация на компании за комерсиална сигурност и защита, която съставлява една трета от компаниите, които са 2000, с лиценз за частна охранителна активност. За година броят им се е нараснал с 10 000 по документи. В сектора обаче има и доста огромно придвижване на назначените и освободените от работа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР